Advies & Zorg
Mail naar info@deommering.nl

Vragen over de as

Wat gebeurt er na een crematie?

Na een crematie blijft as over, van een volwassen persoon tussen de 2,5 en 3,5 kg. De wet bepaalt dat wij de as 30 dagen na de crematie in het crematorium moeten bewaren. Dat gebeurt in een speciale asbus.

Van wie is de as?

De as behoort toe aan de ‘rechthebbende’, degene die formeel opdracht gegeven heeft voor de crematie (meestal een naast familielid). De rechthebbende mag beslissen wat er met de as gebeurt.

Wanneer?

De wet bepaalt dat de as 30 dagen in het crematorium bewaard moet blijven. Hierna mag er aan de as een bestemming gegeven worden. In die 30 dagen, of langer als u dat wilt, kunt u in alle rust nadenken over de voor u juiste asbestemming. Asbestemmingen zijn bijvoorbeeld verstrooien en het bijzetten in een columbarium (urnennis), urnengraf of monument. Ook het thuis bewaren van de as in een sierurn en/of het verwerken van (een deel van) de as in sieraden, glasobjecten en andere kunstwerken is mogelijk.

Wat kan er eigenlijk allemaal?

Het mooie van de huidige tijd is dat eigenlijk alles kan en vooral: dat u zelf de keuze maakt. 

As mee naar huis

Maar de as mag ook mee naar huis, in een sierurn, glasobject of gedenksieraad. Deze zijn er in alle vormen en maten; urnen waar alle as in kan, maar ook bijvoorbeeld mini-urnen of sieraden voor een deel van de as. Zo kan de as over meer gedenktekens verdeeld worden.

Het uitkiezen en de aanschaf van een urn of sieraad is niet altijd gemakkelijk. Ten eerste is het een emotionele beslissing, en daarnaast moet het gedenkteken ook mooi en betaalbaar zijn. In onze gedenkboetiek zijn talloze urnen, sieraden en glasobjecten te vinden.

Wilt u (een deel van de) as bewaren in een mini-urn of in een speciaal daarvoor gemaakt gedenksieraad? Dat kan. Zo is er sprake van een blijvende en tastbare herinnering: eventueel voor meer nabestaanden. Er zijn allerlei verschillende sieraden te verkrijgen: ringen, armbanden, hangertjes en nog veel meer.